EBD Nedir? EBD Ne İşe Yarar?
Araçlarda çalışan fren sistemleri genellikle basit bir yapıya sahiptir. Fakat teknolojinin hızla ilerlemesi ile ABS fren sistemlerinin de ilerisine giderek yeni fren teknolojileri gelişmektedir. Tekerleklerin her birine farklı fren uygulayan EBD, bu sistemlerin en gelişmişlerinden birisidir. EBD sistemi, araca uygulanan freni tüm tekerleklere dağıtarak daha yumuşak bir şekilde durmanızı sağlar. Peki EBD nedir? EBD ne işe yarar? gelin birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.
EBD Nedir?
Fren kuvvet dağıtım sistemi olarak bilinen EBD, ön ve arka tekerlekler arasındaki oluşan fren kuvvetini dengeleyerek tekerleklere dağıtmaya yarar. Hızınız yüksek bir şekilde seyahat ederken otomobilinizin ön kısmı yere yaklaşır ve arka kısım havaya kalkarak dengesizlik oluşturur.
Bu dengesizliğin oluşmasının sebebi aracın ön kısmının arkaya tarafa göre daha ağır olmasıdır. Sürüş esnasında kuvvetin %70’lik kısmı ön tekerleklere yüklenirken, kalan %30’luk kısım arka tekerleklere biner. Hız seviyesi arttıkça yük dengesinde farklılıklar olabilmektedir. EBD sistemi tam bu noktada devreye girerek dengesizliği ortadan kaldırır. Ön ve arka kısımlardaki kuvveti akslara eşit olarak dağıtan EBD, ani fren yapılması durumunda arka aksa binen kuvveti azaltarak aracın lastiklerinin kilitlenmesini sağlar. Bu sayede aracın kayması engellenmiş olur.
EBD Ne İşe Yarar?
Modern koşullarda üretilmiş araçların çoğunda bulunan EBD sistemi ne işe yarar? Gelin birlikte inceleyelim.
Dengeli Frenleme: Tekerleklere uygun düzeyde fren kuvveti uygulamaktadır. Tekerleklerin uygun fren gücü alması ile aracın patinaj çekmesinin önüne geçilmiş olur. Frenleme gücünün dengeli olması, sürücünün direksiyon hakimiyetini artırmaktadır.
Frenleme Performansını Yükseltir: Ani fren yapma durumlarında tekerleklerin kilitlenmesini önüne geçerek, blokaj riskini en aza indirir.
Yol Koşullarına Uygun Olarak Frenleme: EBD aracın tüm fonksiyonlarını inceleyerek yol koşullarına uygun fren yönetimi sağlar.
Güvenli Sürüş: Frenleme sistemini kontrol ederek güvenli bir sürüş deneyimi sunar.
Araç ve Lastik Bakımı Maliyetini Azaltır: Fren disklerinin ısınmasını azaltarak aracı performansını optimize eder. Bu sayede araç bakım maliyetlerini düşürmüş olur.
Sürüş güvenliğini yükselten EBD sistemleri, fren gücünü kontrol ederek, aracınızın ömrünü uzatır.
EBD Nasıl Çalışır?
EDB sistemi, aracın hızına ve araca binen yükü hesaplayarak, fren kuvvetinin tüm tekerleklere eşit bir şekilde dağılmasını sağlar. Ana frende bulunan silindir, ön tekerleklerde bulunan fren hidroliğinin basıncını azaltarak fren kuvvetini eşitleyene kadar arka tekerleklere binen basıncın seviyesini yükseltir.
EBD ve ABS Arasındaki Fark Nedir?
EBD ve ABS sistemlerinin bileşenleri birbirleriyle hemen hemen aynıdır. Uyum içerisinde işleyen bu iki sistem arasında tek bir fark bulunmaktadır. ABS ani fren yapınca tekerleklerin kilitlenmemesi için kısa aralıklarla tekerleklere kuvvet uygulamaktadır. EBD sisteminde ise aracı durdurmak için belirli miktarda dengeli bir frenleme kuvveti uygulanmaktadır.
ABS’den farklı olarak görevi durma mesafesini en aza indirmek olan EBD, tüm kuvvetleri hesaba katarak dengeli frenleme kuvveti uygulamaktadır. Temelinde elektronik bir sistem bulunan sistem, sürücü farkında olmadan yapılması gereken çoğu görevi yerine getirmektedir. EBD Sisteminin Bileşenleri Nelerdir?
EBD sisteminin bileşenleri şunlardır;
EBD sistemlerinde her tekerleğin hızlarının eşit hesaplayabilmek için üzerlerinde ayrı sensörler bulunmaktadır. Bu sensörlere ek olarak aracın ön ve arka kısımlarında bulunan sensörler ağırlık dağılımı ölçer. Gerekli hesaplamaları yaptıktan sonra tekerleklere dengeli fren kuvveti uygulanmaya başlar. Ek olarak tekerleklere uygulanan şiddetli fren kuvveti de azaltılmış olur.
EBD Sisteminin Avantajları
ABS sistemini oranla daha kısa durma mesafesi bulunmaktadır. Virajlarda dengeli fren sağladığı için daha avantajlıdır. Fren esnasında aracın patinaj çekmesini engeller Özellikle ticari araçlarda fren kuvveti aracın ağırlığına daha az bağımlı olduğundan etkili bir performans göstermektedir.
EBD Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır?
EBD sisteminde oluşan hasarlar çoğunlukla sürücü farketmeden ani fren yapılması ile anlaşılabilmektedir. Bu sebeple arıza olup olmadığı panelde yanan ışık ile anlaşılabilmektedir. EBD sistemlerinde meydana gelen hasarların büyük çoğunluğu sürekli olarak nem ve kir ile temas halinde olan tekerleklerden kaynaklanmaktadır. Korozyon gibi mekanik hasarlar sebebiyle sinyal kaybı oluşur ve EBD sistemlerinde sorunlar oluşabilir.
Olası arıza durumunda geleneksel fren sistemleri çalışmaya devam etse de ABS’nin bileşenleri ile aynı olduğundan problemler oluşabilir. Bazı yetkili servis çalışanları EBD sisteminde bir arızadan şüphelendiklerinde fren hidroliklerinin kontrol edilmesi gerektiğini söylemektedirler. Olası bir EBD arızasında yetkili servise başvurarak profesyonel destek almak önemlidir.
EBD sistemi sayesinde tekerleklerin her birine ihtiyacı olduğu kadar fren kuvveti gönderilir. Aracın içerisinde bulunan yükün ağırlığına göre lastiklerin üzerindeki fren kuvveti değişim göstermelidir. EBD sistemleri özellikle virajlarda yükü dağıtarak direksiyon hakimiyetinizi korumanızı sağlar.